BOSANSKI ENGLISH

Informacije

22. 04. 2013. - Naša šansa je u privlačenju stranog kapitala

Direktor Energoinvesta d.d. Enes Čengić izjavio je da se u posljednja dva mjeseca Bosna i Hercegovina nalazi u žiži ekonomskog interesovanja velikih zemalja. On je tokom Poslovnog foruma BiH – Italija, danas u Sarajevu, podsjetio i na nedavnu uspješnu posjetu političko-privredne delegacije Bosne i Hercegovine Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Državi Katar, te na prošlosedmični investicijski forum u Londonu.
– To govori o tome da je BiH trenutno veoma interesantna za strana ulagače. U svijetu ima puno novca, neinvestiranog i svi traže sigurnu destinaciju gdje bi uložili novac i napravili novu vrijednost, izjavio je Čengić novinarima. Strani ulagači, napomenuo je, ne dolaze da bi nam poklonili novac, nego da zarade, “a to je i naša šansa“. Naša šansa je u privlačenju stranog kapitala, a zahvaljujući ovakvim forumuma možemo jednostavno i brzo da dođemo u kontakt sa pravim ulagačima koji su zaista zaintreresirani za ono što se u BiH može raditi – istakao je Čengić.
Naveo je da su komparativne prednosti BiH u sektorima energije, poljoprivrede i obrazovane radna snaga. U posljednje vrijeme održana su tri bitna foruma gdje se predstavljaju ulagači u BiH. Interes koji je iskazan u ovoj godini, koja nije godina investicija, pokazuje da možemo biti interesantna destinacija. U ovom momentu je najviše na nama da privučemo strane investicije – dodao je Čengić. Poslovni forum Bosna i Hercegovina – Italija danas je u poslovnoj zgradi Energoinvesta, u Sarajevu, organizirala Vanjskotrgovinska komora BiH u saradnji s Tree Group Consortium Company i Ambasadom Italije, u okviru posjete delegacije italijanskih privrednika našoj zemlji. (FENA)