BOSANSKI ENGLISH

Informacije

24. 06. 2013. - Sjećanje: Blum je bio jedan od najboljih kojeg je ova zemlja dala

Energoinvest, d.d. – Sarajevo, obilježio je 29 godina od smrti Emerika Bluma, utemeljitelja i prvog direktora Energoinvesta, te bivšeg gradonačelnika Sarajeva. Delegacija naše kompanije je 24. juna 2013. godine položila cvijeće na spomen ploču na groblju Bare, a potom i ispred poslovne zgrade Energoinvesta, gdje se prisutnima obradio direktor Enes Čengić. Ovom događaju su, osim predstavnika kompanije, prisustvovali i nekadašnji uposlenici i rukovodioci, načelnik opštine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, te privrednici, zvaničnici i predstavnici medija.
Direktor Čengić je u svom obraćanju naglasio da je tajna Blumovog poslovnog uspjeha bila u radu, ali u hrabrosti da sprovede ideja koje su donosile napredak, i koje su odudarale od ustaljenih formi. „Blum je radio više od drugih, ali i razmišljao ispred drugih. Njegov menadžerski koncept je nešto što je model za današnje svjetske korporacije, jer je od malenog projektnog biroa napravio privrednog giganta u svjetskim razmjerima“, istakao je Čengić.
Čengić je, između ostalog, rekao: „I današnji Energoinvest svoj rad mora temeljiti na poslovnosti i kvalitetu. U vrijeme velike ekonomske krize, mi smo dobili velike poslove u Albaniji, Iraku, Alžiru i u drugim dijelovima Afrike..., djelom što je naše ime ozbiljna referenca, a što možemo zahvaliti ponajviše Blumu. Energoinvest, Sarajevo i Bosna i Hercegovina imaju obavezu da se sjećaju Emerika Bluma, jer se tako ujedno i sjećamo naše ljepše strane historije ali i vidimo put kako sebi možemo osigurati ljepšu i uspješniju budućnost. Treba učiti od najboljih, a Blum je bio jedan od najboljih kojeg je ova zemlja dala.“